GESCHIEDENIS

De Manchester Terrier is een oud Engels hondje met als voorvader de Engelse Black and Tan Terrier. Zon 150 jaar geleden was het ras buitengewoon populair; hij werd gebruikt bij dierengevechten voor het doden van ratten.

Aan het einde van de 19e eeuw werden deze gevechten verboden en werd deze terrier minder geliefd. Aan het begin van de 2e wereldoorlog was de Manchester Terrier in Engeland bijna verdwenen. Een paar zeer toegewijde liefhebbers hebben na de oorlog het ras weer opgebouwd door middel van import van enkele zeer goede exemplaren uit de Verenigde Staten.

 

 

 

 

RASBESCHRIJVING

In algemene verschijning is de Manchester Terrier een zeer compacte hond met goede botten. Hij heeft een elegante en soepele beweging en is zeer wendbaar.

Het hoofd is smal, wigvormig waarin kleine donkere vurige ogen staan die amandelvormig moeten zijn. De oren zijn klein en V-vormig gedragen boven de bovenlijn van het hoofd, hangend dicht bij het hoofd boven de ogen.

De hals is lang en licht gebogen, zonder keelhuid. Daaronder een smalle diepe borst.

Hij heeft een korte romp, goed gewelfde ribben en een licht gebogen rug. De lengte van de benen moet in overeenstemming zijn met het lichaam (vierkant gebouwd).

De kleur is Black and Tan volgens patroon: De Manchester is zwart met 2 bruine stipjes boven de ogen en 2 bruine stipjes op de wangen. 2 bruine borstvlekken en een bruine vlek onder de staart, die geheel door de staart bedekt moet worden. Bruin aan de buitenkant van de achterbovenbenen, breeching geheten, is een fout.

Op de voorpoten moet op de middenhand een zwarte duimafdruk aanwezig zijn en zwarte potloodstreepjes op de tenen. De markering moet scherp afgetekend zijn.

De schofthoogte is voor teven 38 cm en voor reuen 41 cm.